Samenhang en verschillen

Alle opbrengsten uit de participatierondes (bestaande uit de Roadshows met bewoners in de diverse deelgebieden, maar ook sessies met ambtenaren en het college van B&W) en de beleidsanalyse zijn gestructureerd in een database. Dat is een groot overzichtsschema per deelgebied met de belangrijkste thema’s, doelstellingen en mogelijke maatregelen. De koppeling tussen de ambities, thema’s, doelstellingen en maatregelen zijn al toegelicht in Ambities en Thema’s.

Samenhang

De samenhang (op basis van de database) is uitgewerkt in een Infographic voor de gehele gemeente Rucphen. Samenhang zien we bijvoorbeeld ontstaan doordat alle deelgebieden dezelfde doelstellingen hebben op een bepaald thema. Zoals op het thema ‘Mobiliteit’. Het stimuleren van een verkeersveilige omgeving in dorpskernen is voor elk deelgebied een veelvoorkomende doelstelling. Deze doelstelling heeft ruimtelijk gezien een samenhangende relatie. Want maatregelen in het ene deelgebied, kunnen effecten hebben in een ander deelgebied. Het verlagen van de snelheid in een kern, kan nieuwe routes stimuleren naar of door andere gebieden. De exacte maatregelen kunnen uiteraard per deelgebied verschillen, maar in essentie is de doelstelling samenhangend voor meerdere deelgebieden.

Als een vlakje van de Infographic ingekleurd is, betekent het dat dit thema bij elk deelgebied speelt. Als een vlakje niet is ingekleurd, dan krijgt het thema meer aandacht in één of meerdere specifieke deelgebieden. Voorbeelden van deze samenhang en dus uitspraken die gelden voor de gehele gemeente zijn zichtbaar door met de muis over de Infographic te bewegen.

Overslaan: Interactieve content (iframe)

De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.

Verschillen

Door te werken met deelgebieden en het inzicht in de verschillen tussen de deelgebieden komen belangrijke dilemma’s naar voren. Over deze dilemma’s worden in de volgende fase keuzes gemaakt en bepalen we een duidelijke richting voor de gebieden. Niet alles kan en hoeft namelijk overal. Elk gebied heeft zijn eigen identiteit, uitdagingen en kwaliteiten. Hier lees je al meer over bij de deelgebieden. Zodoende kunnen we voor gemeente Rucphen identificeren wat de positionering en relatie is tussen de verschillende gebieden. De uitkomst per deelgebied kan heel verschillend zijn.

Een dilemma kan bijvoorbeeld zijn het bieden van ruimte aan recreatie in het deelgebied buitengebied, of het inzetten op natuurbescherming en natuurbehoud in dit deelgebied. Dit is een voorbeelddilemma binnen het deelgebied ‘buitengebied’.

De grote opgaven vragen vaak om een oplossing in gezamenlijkheid. Verbinding is cruciaal. De samenhang wordt gezocht op het schaalniveau van de gemeente én de regio. Veel opgaven, zoals de energietransitie, de verstedelijkingsopgave West-Brabant-West, het aanbod van bedrijventerreinen en de huisvesting van arbeidsmigranten, zijn bij uitstek gezamenlijke regionale vraagstukken. Zo kunnen ook dilemma’s tussen de deelgebieden voorkomen.

Zoals het inzetten op één centrale centrumfunctie met commerciële en maatschappelijke voorzieningen, of juist het aanbieden van basisvoorzieningen in elk deelgebied. Op basis van deze dilemma’s, en de te maken keuzes, kan straks per deelgebied een specifiekere visie/ toekomstrichting worden uitgewerkt. Een verdere toelichting van deze dilemma’s volgt hierna.

Focus per deelgebied

Ieder deelgebied focust zich daarnaast nog op specifieke thema’s, en is daarmee onderscheidend van (sommigen) andere deelgebieden. Dit betekent niet per se dat dit thema of doelstelling voor dit deelgebied uniek is. Het kan namelijk ook in een of meerdere andere deelgebieden voorkomen, maar is niet zo veelvoorkomend of heeft een specifieke andere uitwerking bij de doelstellingen ten opzichte van andere deelgebieden. Enkele voorbeelden van een gebiedsspecifieke focus zijn (maar niet volledig):

  • Sint Willebrord: focus op de fysieke leefomgeving en het behoud van het dorpse karakter.

  • Zegge: focus op het vergroenen van het openbaar gebied en optimaliseren van de basisvoorzieningen en de verkeersveiligheid.

  • Sprundel: het stimuleren van ondersteuning van inwonersinitiatieven in gemeenschapsprojecten, en het ontwikkelen van duurzame voedselvoorziening in het buitengebied van Sprundel.

  • Kern Rucphen: optimaliseren van werkmogelijkheden, en de openbare ruimte aanpassen op klimaatverandering.

  • Kern Schijf: het verbeteren van veiligheid in de kern van schijf, en behoud van sociale voorzieningen.

  • Buitengebied: behouden van het landelijke karakter en verbeteren van de veiligheid.

  • Leisuregebied (Industrieterrein Nijverhei en Leisure): verbeteren van het afvalbeheer en segmentering van het toeristisch aanbod.