Ambities en thema's

De drie ambities ‘Prettig samenleven’, ‘Duurzaam samenleven’ en ‘Ruime mogelijkheden voor werken en vrijetijdsbesteding’ uit Omgevingsvisie 1.0 vormen de basis voor Omgevingsvisie 2.0. Deze drie ambities vormen daarmee een (beleidsmatige) basis en het (beleidsmatige) vertrekpunt voor de omgevingsvisie 2.0.

Met de opbrengsten uit de Roadshows in de verschillende deelgebieden (openbare publieke participatieavonden voor inwoners), sessies met de ambtenaren van de gemeente en sessies met het College van Burgemeester en Wethouders zijn voor de drie hoofdambities concrete thema’s geformuleerd die hierop aansluiten (zie de infographic hieronder). Deze thema’s vormen een afspiegeling van wat er speelt en leeft binnen de gemeente Rucphen en haar deelgebieden.

Een algemene uitleg van de thema’s wordt zichtbaar door met de muis over de Infographic te bewegen.

Overslaan: Interactieve content (iframe)

De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.

Onder deze thema’s hangen concrete doelstellingen, met bijbehorende maatregelen die we in de volgende fase gebiedsgericht uit gaan werken. Om toch al een beeld te kunnen vormen, geven we hieronder voor iedere ambitie een voorbeeld van zo’n doelstelling en bijbehorende maatregel. Dit is niet uitputtend en nog niet specifiek voor elk deelgebied. In de volgende fase zullen we deze gebiedsspecifieke doelstellingen en keuzes uitwerken. 

Ambitie Prettig samenleven

Een doelstelling kan zijn “het zorgen voor voldoende woningen, met betaalbare en passende opties voor starters en senioren”. Maatregelen om dit te bereiken kunnen bestaan uit “het uitbreiden van het woningaanbod met een geschikt programma van betaalbare woningen”, “het toetsen van nieuwbouwprojecten aan dementievriendelijkheid” of “ontwikkelen van levensloopbestendige woningen”.

Een andere doelstelling kan zijn “Het optimaliseren van de stedelijke voorzieningen om een leefbare en aantrekkelijke gemeenschap te creëren”. Concrete maatregelen daarbij kunnen bestaan uit het “zorgen voor voldoende activiteiten en ontmoetingsplekken voor jongeren” of “zorgen voor goede basisvoorzieningen voor de jeugd in de gemeente, waaronder scholings- en opleidingsmogelijkheden”.

Ambitie duurzaam samenleven

Een doelstelling bij deze ambitie kan zijn “het ontwikkelen van plannen om de gemeente aan te passen aan de veranderende klimaatomstandigheden”. De maatregelen en opgaven om dit te bereiken kunnen bijv. bestaan uit “het klimaatrobuust inrichten van de openbare ruimten in de gemeente”, “wateroverlast in bebouwd gebied aanpakken”.

Een andere doelstelling kan zijn “Het behouden en creëren van een meer biodiversiteit”. Concrete maatregelen daarbij kunnen bestaan uit het “tegels eruit, groen erin: het stimuleren van het verwijderen van bestrating en het aanleggen van groene ruimtes” of “het ontwikkelen van een dorpsbos waar recreatie en natuurontwikkeling hand in hand gaan”.

Ambitie ruime mogelijkheden voor werken en vrijetijdsbesteding

Een doelstelling bij deze ambitie voor de gemeente kan zijn “het bevorderen van recreatie en overnachtingsmogelijkheden in lijn met de Visie op Vrijetijdseconomie”. Concrete maatregelen daarbij kunnen bestaan uit het “Ontwikkelen en toestaan van meer verblijfsrecreatie” of “meer de samenwerking met omliggende gemeente aangaan”.

Een andere doelstelling kan zijn “het creëren van ruimte voor MKB en kleine ondernemers”. Concrete maatregelen kunnen bestaan uit het “het beter faciliteren van ondernemers ten gunste van duurzame economische groei en het behoud van bedrijvigheid.” of “het identificeren van geschikte locaties voor bedrijvigheid”.

De volgende fase ‘gebiedsgerichte uitwerking’ start in januari/februari 2024. Bij de deelgebieden kunt u wel alvast de belangrijkste kernkwaliteiten en ontwikkelpunten zien die de basis vormen voor de keuzes die gemaakt moeten worden.