Hier gaan we voor!
Ook in de toekomst moet het prettig wonen, werken en recreëren zijn in de gemeente Rucphen. Samen met onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties werken wij aan een gezonde, veilige en duurzame toekomst. Er komen een hoop opgaven en uitdagingen op ons af. We moeten meer woningen en een ander type woningen realiseren. Ook willen we onze dorpen levendig en aantrekkelijk houden en voldoende kansen blijven bieden voor ondernemers. De omgevingsvisie Rucphen geeft richting aan deze opgaven en ambities.
Ambities en doelstellingen
In de omgevingsvisie maken we keuzes voor de lange termijn. Hoe ziet de gemeente Rucphen eruit in 2040? Deze vraag staat centraal in de omgevingsvisie. We stellen ons daarbij drie subvragen:
-
Hoe staat Rucphen ervoor en welke ontwikkelingen komen er op ons af?
-
Welke ambities hebben wij voor het Rucphen van de toekomst?
-
Welke doelen stellen wij om deze ambities waar te maken en welke prioriteiten gaan wij hierbij geven?
Uit een analyse van bestaand beleid hebben we drie ambities geformuleerd:
In Rucphen leven we prettig samen
Het aantal ouderen en jonge mensen dat in onze gemeente woont is in 2040 in balans, waardoor onze kernen levendig zijn. Dit zie je terug in de inrichting van de woonomgeving en de openbare ruimte, het voorzieningenaanbod en de woningvoorraad.
Thema’s binnen de ambitie ‘Prettig Samenleven’ zijn wonen, sociaal domein, verkeer, voorzieningen, groenstructuur, landschap, leefomgeving, veiligheid. We richten ons op het flexibeler maken van de woningvoorraad om sneller te kunnen reageren op de veranderende behoefte en het versterken van de kwaliteit van de woonomgeving.
In Rucphen leven we duurzaam samen
In 2040 is Rucphen hard op weg om helemaal energieneutraal te zijn. De kernen, het industrieterrein en het buitengebied zijn zo ingericht dat onze inwoners, werknemers en recreanten geen overlast ondervinden van extremere weeromstandigheden. Daarnaast nodigt de leefomgeving uit tot verblijven, ontmoeten en bewegen.
Thema’s binnen de ambitie ‘Duurzaam Samenleven’ zijn klimaat, energie(transitie), gezondheid, water, natuur/ecologie/biodiversiteit, recycling afval, duurzame mobiliteit, duurzame woningbouw. We richten ons op een gezonde en veilige leefomgeving, zowel boven als onder de grond, die aangepast is op de veranderende weersomstandigheden en de energietransitie.
In Rucphen zijn er ruime mogelijkheden voor werken en vrije tijdsbesteding
Industrieterrein Nijverhei is het centrale bedrijventerrein in de gemeente waar bestaande en nieuwe MKB-bedrijven de mogelijkheid krijgen zich op innovatieve manieren door te ontwikkelen. De beschikbare ruimte wordt zo intensief mogelijk benut voor economische activiteiten. Het horeca- en detailhandelaanbod richt zich, naast de eigen inwoners, op dag- en verblijfsrecreanten.
Ten aanzien van deze ambitie heeft de gemeente, vanuit duidelijke kaders en uitgangspunten, een faciliterende rol waarin zeer nadrukkelijk de samenwerking wordt gezocht met de regio West-Brabant en het De-6 samenwerkingsverband.
Thema’s binnen de ambitie ‘Ruime mogelijkheden voor werken en vrije tijdsbesteding’ zijn toerisme (extern), recreatie en vrije tijd, lokale economie, bereikbaarheid, bedrijvigheid, agrarische sector, afstemming regio. We richten ons op het faciliteren van nieuwe en uitbreiding van bestaande bedrijvigheid op het bedrijventerrein Nijverhei waarbij de focus ligt op (de doorontwikkeling van) de MKB-bedrijven. Verder faciliteren wij onder voorwaarden uitbreiding van agrarische bedrijfsactiviteiten (inclusief nevenactiviteiten) in het buitengebied. Een initiatief tot uitbreiding of verandering van agrarische bedrijfsactiviteiten moet – indien van toepassing – ook voorzien in een voorstel tot passende huisvesting van arbeidsmigranten. Daarnaast moet een uitbreiding of verandering van agrarische bedrijfsactiviteiten op een passende en robuuste wijze worden ingepast in het landschap.
De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.