Betekenis

Bijna alle ruimtelijke ontwikkelingen in onze gemeente hebben invloed op mensen in de omgeving. Wanneer een keuze moet worden gemaakt of iets mogelijk is, kunnen belangen botsen maar elkaar ook versterken. Een rode draad binnen de Omgevingswet is dat we de fysieke leefomgeving in zijn totaliteit benaderen. De verschillende belangen van de inwoners, ondernemers, buurt of dorp staan daarom centraal. En sterker nog, deze kunnen zelfs van elkaar verschillen per deelgebied.

De inwoner als initiatiefnemer spreekt de belangen uit en brengt ook deze van de directe omgeving in beeld. Op basis van een afweging van alle belangen moet de gemeente uiteindelijk een definitief besluit nemen. Samen werken we aan onze gemeente. Daarvoor geeft deze omgevingsvisie een duidelijke richting en inhoudelijk perspectief.

De Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de  Omgevingswet in werking getreden. Deze wet vervangt 26 wetten op het gebied van de leefomgeving. Het gaat onder andere om wetten over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur.

De Omgevingswet heeft vier hoofddoelen:

  1. Verduidelijken van regels over de leefomgeving.

  2. Meer samenhang in beleid over de leefomgeving.

  3. Meer flexibiliteit in beleid en regels over de leefomgeving.

  4. Het versnellen en verbeteren van besluitvorming.

De Omgevingswet heeft 4 kerninstrumenten voor gemeenten:

  1. de omgevingsvisie

  2. programma’s

  3. het omgevingsplan

  4. omgevingsvergunningen

De invoering van de Omgevingswet verplicht gemeenten een omgevingsvisie voor haar gehele grondgebied op te stellen.

De omgevingsvisie

Bijna alle ruimtelijke ontwikkelingen in onze gemeente hebben impact op de leefomgeving en invloed op mensen in deze leefomgeving. Een rode draad binnen de Omgevingswet is dat we de fysieke leefomgeving in samenhang benaderen. De kwaliteiten van het gebied, de ontwikkelingen en uitdagingen en de verschillende belangen van de inwoners, ondernemers van dit gebied staan daarbij centraal.

De omgevingsvisie bekijkt deze onderwerpen in samenhang met elkaar en beschrijft de belangrijkste punten van het beleid voor een langere periode. De omgevingsvisie geeft richting en inhoudelijk perspectief aan toekomstige initiatieven met impact op de leefomgeving binnen de gemeente Rucphen.

Wanneer een ruimtelijke ontwikkeling een bijdrage levert aan één of meer ambities of doelstellingen uit de omgevingsvisie, wordt gekeken onder welke voorwaarden er medewerking kan worden verleend aan het initiatief.