Actualisatie omgevingsvisie
De omgevingsvisie is gericht op de lange termijn, met een stip op de horizon in 2040. Het is een visie op hoofdlijnen en veroudert niet zo snel. In november 2022 werd de omgevingsvisie 1.0 vastgesteld door de raad. Ongeveer 3 jaar later ligt er een omgevingsvisie 2.0. Dat was niet omdat de versie 1.0 al was verouderd, maar er ontbrak een gebiedsgerichte uitwerking, een participatietraject met inwoners en andere belanghebbenden en een kaartbeeld. Het is dus mogelijk dat nieuwe inzichten of ontwikkelingen vragen om een aanpassing van de omgevingsvisie.
Omdat we nu nog niet weten hoe de situatie er over een enkele jaren uit ziet, kiezen we er als gemeente voor om onze omgevingsvisie zo actueel mogelijk te houden. We gaan uit van bijstelling van de omgevingsvisie, vier jaar na vaststelling. Het actualiseren van de omgevingsvisie kan door bijvoorbeeld het toevoegen van nieuwe ambitie(s) of door het geven van duidelijkere kaders of uitwerkingen op een bepaald onderwerp. Hieruit kan ook volgen dat een omgevingsprogramma wordt aangepast of dat er een nieuw omgevingsprogramma wordt opgestart.
De Omgevingswet bestaat uit zes instrumenten:
-
Omgevingsvisie
-
Omgevingsprogramma
-
Omgevingsplan
-
Algemene Rijksregels
-
Omgevingsvergunningen
-
Projectbesluit
Hieronder vertellen we meer over het omgevingsprogramma, het omgevingsplan en de omgevingsvergunning. Meer informatie over alle instrumenten kun je vinden op Informatiepunt Leefomgeving.