Totstandkoming en planning
De omgevingsvisie waarin we de drie ambities met doelstellingen gebiedsgericht uitwerken komt in vier fasen tot stand. De eerste drie fasen sluiten we af met een tussenproduct. De vierde fase leidt tot een door de gemeenteraad vastgestelde omgevingsvisie.
Fase 1: analyse (mei – juli 2023)
In deze eerste fase hebben we het bestaand beleid voor de fysieke leefomgeving op lokaal, regionaal en provinciaal geïnventariseerd en geanalyseerd. Deze inventarisatie en analyse is verbeeld in enerzijds een beleidsoverzicht met toelichting én anderzijds een beleidsanalysekaart.
Tijdens deze eerste fase heeft ook een eerste participatieronde plaatsgevonden in de vorm van een roadshow met bijeenkomsten in de zeven deelgebieden van de gemeente Rucphen. Deze zeven deelgebieden zijn:
-
de vijf kernen
-
bedrijventerrein Nijverhei met leisuregebied Binnentuin
-
het buitengebied.
De centrale vragen tijdens de bijeenkomsten:
-
wat willen we behouden en beschermen
-
wat willen we benutten
-
wat willen we ontwikkelen
Van deze bijeenkomsten zijn verslagen gemaakt.
Fase 2: Thema’s, samenhang en deelgebieden (aug – dec 2023)
In de tweede fase hebben we bepaald welke positie de gemeente Rucphen in de regio moet innemen. Enerzijds voor het behalen van de drie ambities en anderzijds voor een betere positionering en meer slagkracht. Daarnaast hebben we bepaald welke thema’s het belangrijkst zijn voor Rucphen. We hebben een eerste aanzet gegeven om de belangrijkste ambities en thema’s per deelgebied te identificeren.
Fase 3: strategische gebiedsgerichte uitwerking (feb - okt 2024)
In deze fase wordt de relatie en samenhang tussen thema’s en deelgebieden beschreven. Ook werken we de drie ambities met doelstellingen gebiedsgericht uit en vinden er botsproeven plaats tussen thema’s en deelgebieden.
In deze fase identificeren we mogelijke dilemma’s en maken we keuzes. Immers… ‘Niet alles kan overal’. We moeten keuzes maken om Rucphen in 2040 een fijne plek laten zijn om te wonen, werken, leven en genieten.
In deze fase organiseren we een tweede participatieronde. We willen de inwoners, bedrijven, instellingen en belanghebbenden meenemen in de voorliggende dilemma’s en de te maken keuzen. Wij zijn benieuwd welke keuzes u zou maken.
De samenhang tussen thema’s en gebieden, de gebiedsgerichte uitwerking, de dilemma’s en gemaakte keuzen én de output van de tweede participatieronde verwerken we in de ontwerp omgevingsvisie.
Deze ontwerp omgevingsvisie wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.
Fase 4: besluitvorming omgevingsvisie (nov 2024 – april 2025)
Fase 4 bestaat uit de wettelijk voorgeschreven voorbereidingsprocedure voor besluitvorming in de raad over de omgevingsvisie. Zodra het college van burgemeester en wethouders de ontwerp omgevingsvisie heeft goedgekeurd, wordt dit ontwerp voor een periode van 6 weken ter inzage gelegd.
Gedurende deze periode van terinzagelegging kan iedereen zienswijzen tegen het ontwerp van de omgevingsvisie indienen. Na afloop van de periode van 6 weken worden de zienswijzen beoordeeld. De zienswijzen kunnen leiden tot aanpassingen van de omgevingsvisie.
De definitieve versie van de omgevingsvisie wordt, na akkoord van het college van burgemeester en wethouders, ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad van de gemeente Rucphen.
Hieronder vind je de planning voor de Omgevingsvisie 2.0 Rucphen:
De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.